Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’de muhaliflerle Nusra Cephesi çatıştı

Suriye’de rejim ile muhalifler arasındaki ateşkesi sağlamlaştırma gündemiyle gerçekleşen Astana toplantısının ardından muhaliflerin denetimindeki bölgelerde çatışmalar yaşandı. Eski adı Nusra Cephesi olan Şam’ın Fethi Cephesi “rejimle barışmakla” suçladığı silahlı muhalif grupların karargâhlarını bastı. Buna karşın 7 silahlı grup örgüte karşı ortak mücadele kararı aldı.



Özgür Suriye Ordusu ÅŸemsiyesi altında bulunan Mücahitler Ordusu (CeyÅŸ-ul Mücahidin) BaÅŸkomutanı Muhammed Cuma Bekkur, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada sahanın etkili silahlı gruplarıyla beraber Åžam’ın Fethi Cephesi’ne (eski adıyla Nusra Cephesi) karşı silahlı mücadeleyi baÅŸlattıklarını söyledi.

Bekkur, komutanı olduÄŸu CeyÅŸ-ul Mücahidin grubunun bu silahlı mücadeleyi Ahrar-uÅŸ Åžam, CeyÅŸ-ul Ä°slam (Ä°slam Ordusu), Faylak-uÅŸ Åžam (Åžam Kolordusu), Sukur-uÅŸ Åžam (Åžam’ın Åžahinleri), Cephe Åžamiye, Fastakım Kema Umirt gruplarıyla ile birlikte yürüttüklerini ifade etti.

Bekkur’a göre, iki tarafın arasındaki çatışmalar Ä°dlib’in Zaviye Dağı bölgesinde yaÅŸanıyor. Muhalif yetkiliye göre, ÅŸu ana kadar Åžam’ın Fethi Cephesi üç köyden çıkarıldı. Bunlar; Sümbül, Åžennan ve Beynin köyleri.

Åžam’ın Fethi Cephesi ise askeri ve siyasi kanadı olan birleÅŸik bir Sünni blok oluÅŸturulması için çaÄŸrıda bulundu.

Örgüt, salı günü muhaliflerin denetimindeki Ä°dlib'de CeyÅŸ-ul Mücahidin’e ait karargâhlara yönelik baskınlar düzenlemiÅŸti. ÖSO’ya baÄŸlı CeyÅŸ-ul Mücahidin, bu saldırıyı kınamış ve bunun Esed rejimine hizmet ettiÄŸini savunmuÅŸtu.

Suriye’deki ateÅŸkesin dışında tutulan Åžam’ın Fethi Cephesi, Astana’dan çıkan ortak bildirinin hedefi olmuÅŸtu. Bu bildiriye göre, taraflar hem IŞİD’e hem de bu örgüte karşı ortak bir mücadele yürütecek.

"Müzakereler ülkeyi Esed'e teslim etmeyi amaçlıyor"

Åžam’ın Fethi Cephesi, Astana’daki toplantıyı kastederek müzakerelerin ve konferansların ‘devrimi amacından saptırmayı, muhalifleri Esed’le barıştırmayı ve ülkeyi ona teslim etmeyi” amaçladığını söylemiÅŸti.

BM’nin “terör örgütleri” listesinde bulunan Nusra Cephesi, Temmuz 2016’da El Kaide ile baÄŸlantısını kopardığını açıklamasından sonra adını Åžam’ın Fethi Cephesi olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.